Under panseret - den tekniske delen av siden
Ikke det at noen lurer, men her er en fortløpende logg over hva som skjer med nettsiden og hva som er gått i stykker siden sist.
Denne siden er inspirert av Derek Sivers' utfordring om å håndkode en personlig side. Jeg er ikke spesielt teknisk av meg, så jeg låner, chat-gpter og stackoverflower meg frem til noe som kan leses på mobil og pc.
Oppdateringer (fra nyest til eldst)
2024-10-30 | Litt mer effektiv med alias
Det er noen manuelle steg når jeg koder siden for hånd. Jeg skriver først i Markdown, før jeg konverterer til HTML med Pandoc og Rsyncer til serveren. Underveis bruker jeg git til versjonskontroll, og konverter store bilder med cwebp.
Frem til nå har jeg hatt et notat som en huskeliste over kommandoene. Men nå skjønte jeg endelig at jeg kan lage alias - snarveier (og det er jo det denne siden handler om...).
Nå kan jeg skrive deploy
i stedet for å huske hele rsync-kommandoen, eller pan skriftlig
for å konvertere artikkelen om skriftlig kommunikasjon fra markdown til html.
Små seire, men jeg tar det jeg kan få...
2024-08-23 | Omrokkering på forsiden
Forrige utgave av siden var inspirert av forsiden til Derek Sivers. Men jeg fikk et tips av en venn om at oppsettet ble rotete. Nå har jeg endret det slik at alle artiklene er på forsiden - mer som Wordpressbloggen min, FirstForty.
Det blir spennende å se hvordan det fungerer med mange artikler her etterhvert. På et eller annet tidspunkt må jeg kanskje over på en annen platform, som Hugo, men inntil videre er det gøy med håndkodingen.
2024-08-05 | Trøbbel med rare bokstaver
Da jeg skulle gjøre noen endringer i monopol-artikkelen var plutselig alle de norske bokstavene blitt til "√ɬ∏" med familie. Dette var ikke bra.
Jeg vet fortsatt ikke helt hva som skjedde, og hva jeg eventuelt skal lære av det, men jeg fikk skrudd det tilbake ved å først bytte encodingen (tegnsettingen) til latin1
og tilbake til utf-8
i nvim.
Tegnsetting — som tidssoner — legger jeg i skuffen "ting jeg aldri kommer til å ha tid eller livslyst nok til å lære meg."
2024-06-25 | Tester RSS
Jeg har ikke noen epostkobling ennå, men kanskje noen bruker RSS fortsatt? Jeg har ikke gjort det på lenge, men nå prøver jeg å abonnere på noen feeds gjennom Reader.
Litt googling og chatGPTing avslører at RSS ikke er svart magi, så jeg gjør et forsøk på å legge til en RSS-knapp og feed-side. Den må foreløpig oppdateres manuelt, men jeg er villig til å gi det et forsøk.
RSS-feed her2024-06-20 | Lavere ambisjoner: Kuttet tags
På FirstForty kunne jeg sette på tags eller kategorier etter tema, og man kunne få oversikt over alle artikler om et tema. Jeg prøvde å få det til, men kuttet det nå for å holde siden enkel. Kanskje det kommer tilbake når jeg enten legger til mer javascript eller har mer tid. Eller, hvem er det jeg prøver å lure...
2024-06-17 | Oppdaterte CSS
Tester nytt utseende på nettsiden ved å låne fra Sakura. CSS Bed var også nyttig for å sammenligne stilark.
2024-06-15 | Strever med URLer uten filending
Sivers gjør et poeng ut av å ha korte URLer, så du kan huske adressen selv og henvise til den. En god tanke, men da kan den ikke ha norske bokstaver eller filendelser (som .html). Det viste seg å være vanskeligere enn jeg trodde.
Igjen, etter mange forsøk med ChatGPT klarte jeg endelig å finne innstillingene på serveren. Skjønte jeg hva jeg gjorde? Nei...
2024-06-11 | Setter opp Git for versjonskontroll
Da jeg jobbet med statistikkprosjekter i AniCura rakk jeg å lære litt Git. For et fantastisk verktøy! Verdien er større for team enn for bare meg, men det er godt å ha versjonskontroll og rulle tilbake om noe går galt.
Kort fortalt laster jeg opp hver versjon av markdown og HTML-dokumentene til GitHub. Om noe skulle skjære seg, kan jeg gå tilbake til en tidligere versjon.
Og selv om verktøyet ikke i seg selv gjør meg så mye mer effektiv, så er det litt som med Vim - det har en egenverdi å lære et verktøy som IT-utviklerne har hatt så mye glede av.
(Jeg spurte på LinkedIn hva slags hemmelige triks mine kodende venner har, og de sitter på en gullskatt! Så mye vi andre ikke har fått vite om...)
2024-06-05 | Frustrasjon - får ikke til serverkoblingen
Jeg er ikke spesielt teknisk, og sist jeg laget en enkel nettside var i 2005.
Nå følger jeg instruksjone fra Sivers sin nettside, men det stopper helt opp. Jeg får ikke kontakt med serveren. Sletter innholdet på webhotellet fire ganger, prøver på nytt, tegner abonnement på ChatGPT-4, men får ikke noen vettuge svar.
Sivers har anbefalt å bruke OpenBSD som operativsystem på serveren, men det har Chat-GPT tydeligvis ikke nok data for å gi meningsfulle svar.
Jeg var nær ved å gi opp hele prosjektet, sendte mail til Sivers for hjelp (han svarte!) og til slutt løsnet det ved hjelp av Stack Overflow, gåtur og søvn: Jeg hadde ikke stilt inn navnetjenerne riktig. Når det var gjort, fungerte ting endelig og jeg kunne publisere min første artikkel et par dager senere.
Jeg har også måttet lære meg å bruke terminalen de siste dagene.
Det er fremdeles ganske grunnleggende ting, som å navigere i mappestrukturen, kopiere filer osv., men jeg fant nettopp ut at jeg kan komprimere bilder med sips -Z
, eller enda bedre cwebp
(må installeres først). Gøy!
2024-05-20 | Norsk side og valg av platform
Nå ble det ikke til at jeg behøvde å være så voldsomt global, som Sivers skriver, så da kan siden være på norsk.
FirstForty har fungert greit på WordPress, men det kunne være gøy å prøve noe annet. Planen var å bruke en sidegenerator som Hugo, men inspirert av Derek Sivers' artikkel om teknologiuavhengighet prøver jeg heller å kode siden selv.
Jeg skriver noen av artiklene direkte som rå HTML, men går snart over til å skrive i Markdown - et lettere formatteringsspråk. Ved hjelp av pandoc konverterer jeg artikkelen til HTML via en mal som setter opp standardting som nøkkelord, footer og overskrifter.
Målet er å lage en enkel, ren og rask side, uten noe ekstra tjafs. Litt av inspirasjonen er fra denne bryggesjauende nettsiden, og kanskje mer fra Actual Website. Tilbake til byggestenene av internett - HTML og CSS.
Endelig har jeg et påskudd for å bruke Vim - den litt keitete, men ganske magiske tekstbehandleren. Gjør det meg mer effektiv? Neppe. Men det er merkelig tilfredstillende å bruke et verktøy som ikke eksisterer i min økonomiverden. Det nærmeste jeg kommer å forklare det er følelsen du får når du har vært lenge nok i en fremmed by til at du kan bestille på restaurant og forstå kollektivtrafikken deres.
2023-05-20 | Startet FirstForty i WordPress
"Du trenger ikke være lokal - du kan med internett velge å jobbe med ting på tvers av landegrenser", sier Derek Sivers. Med det i mente starter jeg bloggen FirstForty på engelsk.
Det begynte med at jeg testet Zettelkasten-metoden i Obsidian. Metoden går ut på å skrive korte notater, hver med kun én idé, og etablere koblinger mellom notatene. Men er ikke dette nesten som en nettside? Hvorfor ikke bare legge det ut på nett, så skjer det kanskje noe magisk?
Det er litt uklart hva jeg ville oppnå, men kanskje var det viktigste å komme meg inn i manesjen og se hva som skjedde deretter.
Wordpress virket som det enkleste stedet å begynne.
Jeg var fornøyd med at .com-domenet var ledig, helt frem til kollega Anne-Lise spurte: "Stemmer det egentlig at man staver Fourty med u?" Det gjør det altså ikke, så bloggen finnes både som firstfourty.com og det langt riktigere firstforty.blog