Andreas Marstad

Om meg

Andreas Sødal Marstad foran Hurtigruteskipet Lofoten. Mange blir slått av hvor kjekk han er...

Jeg er fan av svenskpop, spill i alle former, bibliotek, og den urealistiske versjonen av Paris man ser i Amélie.

Jeg har vært speider, etterretningsoffiser, arabisktolk og ruteplanlegger i Hurtigruten (se bildet). I sju år har jeg bodd i andre land, men nå bor jeg i Kristiansand og jobber med ledergrupper i Execu.

Corporate-versjonen er på LinkedIn.


Dette er jeg opptatt av om dagen (sist oppdatert 28. februar 2025):

Håndkode denne siden

Jeg har i begynnelsen av november testet Hugo og Astro. Det kommer en artikkel om det, men inntil videre: Håpet var at det skulle gjøre det enklere og gøyere å vedlikeholde denne siden. Men jeg undervurderte hvor stor glede jeg har av at denne siden er kodet for hånd. Ingen rammeverk eller javascript.

Kanskje kommer det en dag for Astro igjen, men per nå er det for mange fordeler med en enkel HTML + CSS side.

Om denne siden (fra august 2024:)

Sist jeg skrev HTML var i forbindelse med Harvards Introduction to Computer Science (forøvrig kanskje verdens beste online kurs!). Og før det var på midten av 2000-tallet, med noen spredte forsøk på å lære meg hva fremtiden kunne by på.

Men da jeg skulle oversette min engelske blogg FirstForty tok jeg utfordringen fra Derek Sivers: Hva med å lage en enklere, mer spartansk side selv?

Dette har vært et enormt tilfredstillende og lærerikt prosjekt. Fra å lære HTML og CSS igjen, men også bli bedre kjent med verktøy som VIM, Pandoc (til å konvertere markdown-artikler til HTML), Git for versjonskontroll og litt enkel kommandolinjekode i terminalen (ssh, rsync og bildekonvertering).

Jeg blir slått av hvor mange nyttige verktøy og arbeidssett IT-utviklerne har, som ikke vi andre har tenkt på. Jeg vet jeg bare skraper i overflaten, men det hindrer meg ikke i å skryte litt likevel.

William Defoe meme: Defoe ser selvtilfreds ut og sier på engelsk 'Du vet, jeg er faktisk en utvikler selv...

(Og en bonus er at siden er blitt mye lettere. En artikkel på Wordpress-drevne FirstForty hadde rundt 1000 linjer kode bare i HTML-filen, i tillegg til flere stylesheets og script. Denne siden er på rundt 100 linjer.

Om du vil vite hva som skjer fortløpende med denne siden, holder jeg "Under Panseret" oppdatert.

Skrive

Jeg leser mye om skriving om dagen. I sommer har jeg hørt på David Perells inspirerende podkast "How I Write" - og det slår meg hvor nyttig skriving er for å tenke klart.

Jeg har hatt gode diskusjoner og fått nyttige innspill av Ingeborg, Ragnar, Nora, Anders og Geir Are om tekst og redigering. Ragnar beskrev det å bli redigert som "egoets død", og jeg er enig i at innspillene er smertefulle og nyttige på samme tid.

En annen ting er at jeg ikke kan kommareglene. Send hjelp om du kan!

Ledergrupper

På dagtid er jeg lederutvikler i Execu AS. Det er verden beste jobb! Jeg får møte og jobbe med flinke og trivelige folk, og lærer noe av hvert møte.

En øyeåpner har vært hvor mye av et selskaps veivalg som er bestemt av personlighetstypene i ledergruppen. På studiet lærte vi om strategi som noe nøytralt og objektivt. Slik er det ikke. Er lederne aggressive gründertyper, vil selskapet ta mer risikable valg enn en gruppe som er mer føyelige eller prosessorienterte. Det går omtrent ikke an å snakke om selskapets veivalg uten å ta hensyn til hva slags personlighet ledergruppen har.

Strategi

Jeg fikk et nytt syn på strategi av Alex H. Smith.

Boka hans, No Bulls**t strategy er lettlest, og er full av gullkorn. Som Dolly Parton-regelen: Finn ut hvem du er, og vær det med vilje.

Om du har en ledergruppe som behøver å spisse strategien, tar jeg gjerne en prat via LinkedIn eller finn et tidspunkt som passer for en telefonsamtale her.

AI

Frem til februar 2025 brukte jeg ikke AI til å skrive. Til det er jeg altfor redd for Paul Grahams advarsel om hva som skjer om vi ikke trener opp skrivemuskelen.

Nå har jeg gjort en liten justering: Jeg skriver artikkelen selv først, men så bruker jeg ChatGPT **som en kollega**. «Det jeg prøver å si er X, her er mitt første forsøk, gi meg fem andre måter å skrive dette på.

Det tar litt av angsten ut av skrivingen, og hjelper meg å komme i gang. Jeg får på et vis tillatelse til å skrive et dårlig førsteutkast, fordi jeg vet at diskusjonen med AIen vil skjerpe teksten.

Jeg sakser sjelden setninger (og aldri avsnitt) fra ChatGPT, men jeg får ofte inspirasjon til bedre struktur eller andre vendinger.

(Og for ordens skyld: Jeg brukte chat-gpt til å hjelpe meg å skrive to av de første artiklene på FirstForty ("Ta med minst ett motiverende mål for teamet" og "If you launch it, you have to land it"), men har siden bestemt meg for å bruke det mer sparsomt. Heller middelmådig men eget, enn proft og upersonlig.)

Podcastgjest

Min kollega Tor Åge Eikerapen er en fantastisk podcastvert for Lederpodden.

Jeg har fått være med på disse episodene: